Afete Yapay Zekalı Müdahale
Afet ve Acil Durum Yönetimi için Dijitalleşme Dünya İttifakı (WADDEM) Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Akşit, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) düzenlenen 'Çözülemeyen Sorunlar ve Yapay Zeka' konulu seminere konuşmacı olarak katıldı. Afet acil müdahale sistemlerinde yapay zekayı kullanarak yeni bir yazılım geliştirdiklerini söyleyen Akşit, saniyenin binde biri anlamına gelen milisaniye içinde afete müdahelenin ve afetin etkilerini tespit etmenin mümkün olduğunu belirtti. Geliştirdikleri yazılım ile ilgili Türkiye'de de bazı görüşmeler yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Akşit, “Dünyada yepyeni bir sanayinin öncüsü olabiliriz” dedi.
WADDEM Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Akşit, deprem erken uyarı ve acil müdahale sistemlerinde yapay zekanın etkisi konusunda önemli bilgiler verdi. Hollanda Twente Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak 21 yıl çalıştıktan sonra geri dönüş programıyla Türkiye'ye gelen Prof. Dr. Akşit, dijital afet yönetim sistemleri üzerine çalışmaya başlayarak pek çok saha araştırması gerçekleştirdi.
Bu araştırmaların ardından dünyada olmayan bir teknoloji geliştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Akşit, yatırım yapılması halinde afetin etkisinin milisaniyeler içinde tespit edilebileceğini aktardı. Prof. Dr. Akşit, kaç binanın yıkılıp yıkılmadığını, canlıların nerede olduğunu bulmanın mümkün olduğunu söyleyerek, “Tespitler yapıldıktan sonra bilgisayarlar otomatik olarak hangi kaynakların gerektiğini hesap ediyor, hatta o kaynakları optimal bir şekilde yönlendiriyor. Günümüzde şu an bir afet olduğunda, uzmanlar ekipleri yönlendiriyor. Afetin büyüklüğüne göre ekiplerin sayısı değişebiliyor. Dünyanın her yerinde bu manuel olarak yapılıyor” diye konuştu.
“HİÇ ŞÜPHE DUYMUYORUZ”
Prof. Dr. Akşit, yapay zekanın veri toplayarak bir sonuç verebileceğine dikkat çekerek, "AFAD Başkanlığı, bir dijitalleşme grubu kurdu. Yeni teknolojinin gelişmesi lazım. Cumhurbaşkanlığı Ofisi benden bilgi istedi. Bilgileri gönderdim. Biz afet içinde dijitalleşme stratejik raporunu yazdık. Bu dijitalleşme stratejik raporunu uygulamamız lazım. Biz bundan hiç şüphe duymuyoruz, dünyada yepyeni bir sanayinin öncüsü olmuş oluruz. Afetler giderek daha ciddi bir hal alıyor. Onun için bizim bu konuya yatırım yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. WADDEM ittifakına 17 ülkeden çeşitli bilim insanlarının da üye olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Akşit, Türkiye'den çok sayıda bilgisayar uzmanının AFAD'a mektup yazarak yazılıma destek verdiğini vurguladı.