İtalya’ya ‘Tasarım’ Çıkarması

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, İtalya’nın Matera kentinde düzenlenen ‘Italian Design Agorà 2025’ etkinliğinde Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Tasarım ve sanat eğitiminin uluslararasılaşmasına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Istituto del Design-Matera arasında akademik iş birliğini güçlendirmeye yönelik bir protokol de imzalandı. Anlaşma ile iki kurum arasında öğrenci ve akademisyen değişimi, ortak projeler ve kültürel etkinlikleri de kapsayan uzun vadeli uluslararası bir iş birliğine gidildi.
İtalya’nın önde gelen yükseköğretim ve tasarım kurumlarından biri olan Matera Tasarım Enstitüsü (Istituto del Design-Matera) tarafından düzenlenen etkinliğe İzmir Ekonomi Üniversitesi damga vurdu. Açık hava sergileri, tematik konferanslar ve panellerin gerçekleştirildiği etkinliğe akademisyenleri ve öğrencileriyle güçlü bir şekilde katılım gösteren İEÜ tarafından yapılan sunum ve konuşmalar, konuklar tarafından büyük ilgi gördü.
“DİL, SADECE İLETİŞİM ARACI DEĞİL”
İş birliği projesinin yürütücülüğünü üstlenen İEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu İtalyanca Bölümü Akademik Koordinatörü Öğr. Gör. Buket Kasalı, etkinlikte yaptığı sunumda, dilin kültürlerarası iletişim ve tasarım eğitimi süreçlerindeki rolüne odaklanırken, dilin yalnızca bir iletişim aracı değil; aynı zamanda kültürel kodlara ve tasarım pratiklerine erişim sağlayan stratejik bir unsur olduğunu vurguladı. Kasalı, çok dilli yaklaşımların küresel tasarım eğitimine kattığı değerin altını çizdi.
‘ANLATILAR YOLUYLA TASARIM’
Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ali Aslankan ise, İEÜ’deki yüksek lisans tasarım stüdyosunun ders çıktılarını bir araya getirdiği ‘Anlatılar Yoluyla Tasarım’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunum; öğrencilerin film, yer ya da nesne gibi anlatı açısından zengin örnekler üzerinden saha araştırmaları yaptığı bahar döneminde; kullanıcı deneyimi, kimlik ve duygulara odaklanan tasarım çalışmaları ile mekanın hikaye anlatımı ve anlam üretiminde nasıl aktif bir rol üstlenebileceğini ortaya koydu. Aslankan, öğrencilerin tasarımı anlamlı ve duyusal deneyimler yaratan bir anlatı aracı olarak konumlandırdığını ifade etti.
‘YAPAY ZEKA’ VURGUSU
İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Bulgun ise yaptığı sunumda, fakültenin akademik vizyonunu ve uluslararasılaşma çalışmalarını paylaştı. Sunumunda, fakültenin uluslararası ağlara katılımı, yürütülen ortak projeler ve öğrenci-öğretim üyesi hareketliliği gibi başlıklara değinen Prof. Dr. Bulgun, tasarım eğitimindeki güncel eğilimler noktasında ise disiplinlerarası öğrenme, dijital tasarım araçlarının entegrasyonu, yapay zeka destekli yaratıcı süreçler ve sosyal etki odaklı projelerin, artık eğitimin temel bileşenleri hâline geldiğine dikkat çekti. Konuşmasında, fakültenin son yıllarda gerçekleştirdiği araştırma projeleri, tasarım tescilleri, komite çalışmaları, ulusal ve uluslararası organizasyonlardaki aktif rolleri ile büyüyen etki alanına da yer veren Prof. Dr. Bulgun, uluslararası akademik iş birliklerinin bu gelişimdeki kritik rolünü de vurguladı.
ÖĞRENCİLERİN SUNUMLARI BEĞENİLDİ
İEÜ Görsel İletişim Tasarımı ile İçmimarlık ve Çevre Tasarımı programlarında öğrenim gören öğrenciler ise, Matera Tasarım Enstitüsü bünyesinde gerçekleştirilen sergi kurulum atölyesi kapsamında geliştirdikleri projeleri sundu. Öğrencilerin yaratıcı ve yenilikçi çalışmaları, etkinlik katılımcılarından büyük beğeni topladı. İzmir Ekonomi Üniversitesi, hem Türkiye’yi hem de Türk tasarım eğitimini başarıyla temsil ederek akademik diplomasi ve kültürel iş birlikleri alanında önemli bir adım attı.