Kurumsal İletişim Müdürlüğü
Meyvelerin Raf Ömrünü Uzatacak Kaplama
Şifa ve vitamin deposu olan meyvelerin raf ömrünü uzatmayı amaçlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri Gökçe Kara, Kumsal Karabıçak ve Begüm Aydınel, deniz yosunundan elde edilen biyo-polimer kullanarak özel bir proje hazırladı. İEÜ’lü gençlerin projesi, TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklendi. Öğrenciler, çalışmalarında ‘Kappa Karragenan’ adlı deniz yosunundan elde edilen biyo-polimeri kullanarak sağlığa zararı olmayan, meyvelerin raf ömrünü uzatacak, vitamin değerlerini ve tazeliğini koruyacak yenilebilir kaplama üretmeyi hedefliyor.
ÇÜRÜME VE BAYATLAMA SÜRESİ YAVAŞLAYACAK
Çalışmaları hakkında bilgi veren İEÜ’lü gençler, projeye ilk olarak elma üzerinde çalışarak başladıklarını ama bu kaplamayı tüm meyveler için de kullanılacak duruma getirilebileceklerini ifade ederek, “Örneğin; elmalar soyulmuş, taze kesilmiş halde bekletildiğinde hızla kararır, doğal değerlerini ve özelliğini kaybetmeye başlar. Bizim üreteceğimiz bu kaplama, tam da bu sıkıntının giderilmesine olanak sağlayacak. Meyveye yenilebilir kaplama uygulandığında, meyvenin çürüme veya bayatlama süresi oldukça yavaşlayacak. Meyve hiç kesilmeden ya da kesildikten sonra da bu kaplamayı kullanmak mümkün olacak. Bu sayede meyvelerin raf ömrünü uzatarak gıda kayıpları önleneceğiz.”
EN İYİ FORMÜLÜ BULACAĞIZ
Deniz yosunlarının tarım, kozmetik, gıda ve tıp gibi birçok farklı alanda da kullanılabildiğini belirten İzmir Ekonomili gençler, “Projemizde teknik incelemeleri, testleri aralıksız sürdürüyoruz. Formül optimizasyonu üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bir anlamda, en iyi formülü bulmak için uğraştığımızı söyleyebiliriz. Ürünün yumuşaklığı ve dayanıklılığı gibi tüm detayları da göz önünde bulunduruyoruz. İki ay içinde çalışmayı tamamlayıp ürünümüz için patent başvurusunda bulunmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Öğrenciler çalışmalarını, İEÜ Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Işınay Ebru Yüzay’ın danışmanlığında sürdürüyor.
HABER |TÜM HABERLER
Fotoğrafları Küba’da Çekti, Sergiyi İzmir Ekonomi’de Açtı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Meksikalı fotoğraf sanatçısı Santiago Garcia Galvan’ın 19 eserden oluşan ‘El Tiempo De Alicia’ adlı özel sergisine ev sahipliği
Vali Elban’dan İzmir Ekonomi’ye Ziyaret
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Mahmut Özgener ile Rektör Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, Vali Elban’a
İzmir’den Türk Futboluna Örnek Olacak Çalışma
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ve İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK), futbol kulüplerinin kente sağladığı ekonomik, kültürel ve sosyal katkıyı artırmak için
Denizde ‘İzmir Ekonomi’ Rüzgarı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Yelken Takımı, 14 üniversiteden 27 takımın katılımıyla gerçekleşen 13’üncü Jimmy Key Universail Yelken Yarışları’na damgasını vurdu.
‘Mücevher’den Ödül Çıktı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi İbrahim Burak Ünal, altın ve safir kullanarak hazırladığı ‘Varoluşun simgesi’ adlı küpe tasarımıyla Uluslararası
‘Ege Otları’ Yok Sattı: Sadece Yerken Değil Okurken de Sevdik
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ve Yazar Doç. Dr. Ahmet Uhri’nin kaleme aldığı
“Genlerimizde İyi Eğitim Var”
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) 2022-2024 yılları arasında profesörlük, doçentlik ve doktor öğretim üyeliği kadrosuna atanan 104 akademisyen için özel bir tören düzenlendi.
Sahnede Şarkı, Parkurda Oyun
İEÜ Beyaz Köşk Anaokulu öğrencileri ve davetli çocuklar, bayram coşkusunu hep birlikte yaşayarak şarkılar söyledi, oyun parkurlarında eğlendi, boyamalar yaptı, sanat ve