‘Portakal Kabuğundan’ Ambalaj Patent Aldı

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) görevli bilim insanları, portakal kabuklarını kullanarak elde ettikleri doğa ambalajla meyve, et ve balık ürünlerin raf sürelerini iki kat uzatmayı başardı. Plastik kullanımı azaltmak amacıyla geliştirilen doğal ambalaja, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent de verildi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Bengisu, Gıda Mühendisliği Öğretim Elemanı Zehranur Tekin ve Tasarım Çalışmaları Doktora Adayı Burcu Akdağ Çağlar, plastik ambalajların yarattığı çevre kirlililiğinin önüne geçmek için 6 yıl önce meyve ve sebze atıklarından doğal ambalaj üretmek için çalışmalara başladı.
İEÜ Üniversite Araştırma Fonu’ndan proje desteği alan ekip, ilk olarak portakal kabuklarını belli işlemlerden geçirerek kuruttu. Ardından da çevreye zarar vermeden, doğada çözülecek ürünlerle karıştırarak eksi 50 derecede dondurdu. Yapılan tüm işlemler sonunda darbeye dayanıklı bir doğal ambalaj üretmeyi başaran İzmir Ekonomili ekip, yaptıkları çalışmayla Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan patent almayı da başardı.
“PORTAKAL DIŞINDA BAŞKA MEYVELER DE KULLANILABİLİR"
Prof. Dr. Nazan Turhan, doğadaki birçok ürünün kabukla korunduğuna dikkat çekerek, "Amacımız, bu çalışmayı plastiklerin tüm özelliklerine yakın hale getirebilmek. Çünkü henüz ticari olarak hayata geçmiş doğal böyle bir ürün yok. Ama biz bunu başarmayı istiyoruz. Patent aldık. Bizim ilk olarak yola çıkmamız portakal kabuğuydu. Ama yapısında selüloz, nişasta ve benzer maddeler olan bütün kabuklarla aynı işi yapabileceğimizi gördük. Örneğin; çilek çok hassas bir yapıya sahip ve çabuk bozuluyor. Birçok meyvede benzer bir durum var. Biz, yaptığımız bu ambalaj sayesinde meyvelere yönelik iki kat daha fazla koruma sağlayabiliriz” diye konuştu.
AVRUPA BİRLİĞİ PATENTİ İÇİN BAŞVURU
Prof. Dr. Murat Bengisu ise, doğal ambalaja yönelik Avrupa Birliği patentine de başvuru yaptıklarını ve sürecin devam ettiğini söyledi. Geliştirdikleri ambalajın plastiğe göre doğada daha çabuk çözüldüğünü anlatan Bengisu, "Doğaya portakal kabuğu atmış gibi olunacak. Doğaya zarar vermesi mümkün değil. Amacımız doğaya atılan plastik ambalajı azaltmak" ifadelerini kullandı. Öğretim Elemanı Zehranur Tekin de geliştirdikleri ambalajın köpük bir yapıda olduğunu, darbe alsa bile dış yüzeyinin kolay kolay zarar görmediğini dile getirdi. Yıllardır yürüttükleri çalışmaların olumlu sonuç verdiğini belirten Tekin, portakal kabuğu dışında elma gibi diğer kabuklu meyveler için de çalışmaların sürdüğünü aktardı.
Gazete Kupürleri
HABERTÜM HABERLER

‘Portakal Kabuğundan’ Ambalaj Patent Aldı
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) görevli bilim insanları, portakal kabuklarını kullanarak elde ettikleri doğa ambalajla meyve, et ve balık ürünlerin raf ...